Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2014 17:01 - Дебата за бъдещето на нацията
Автор: analisisandstability Категория: Политика   
Прочетен: 974 Коментари: 0 Гласове:
1



 Днес, Големият въпрос в развитието на българския политически процес далеч не е в това кога точно ще бъдат предсрочните избори. Дори не се върти и в орбитата на предположенията за евентуалния състав на служебния кабинет и последващото правителство /най-вероятно ще бъде представено пред обществото с  дясно-центристки профил, а всъщност ще провежда ултра дясна политика в полза на западни корпорации развиващи бизнес в България – ЧЕЗ, ЕОН, Мтел, Глобул/. Същинският Въпрос е свързан с това Кога /?/ точно ще се проведе дебата по важните за нацията въпроси. Те обхващат широк периметър от теми, включително най-наболелите – развитието на човешкия капитал, здравеопазването, бедността,доходите, върховенството на закона, демографския срив, имиграцията,.... –списъка е наистина много, много дълъг!!!

Към настоящия момент се правят ограничени/може би и контролирани до известна степен/ опити за разстърсване на статуковото, но те не постигат желания резултат и по-скоро са признак на отчаянието и безсилието на нацията ни да се оттърве от Злите сили, които я разсипват вече 25 години.

Обществото трябва да бъде напълно наясно, че заместването във властта на едни посредници на олигархичните кръгове с други посредници няма да го отскубне от мизерията, бедността, както и няма да му даде перспективи за някакво по-сериозно развитие освен живот в чакане на месечната заплата за да си плати кредите. Всъщност по отношение на кредите и депозитите – трябва да сме напълно наясно, че въпреки ръста на депозитите в опериращите на българска територия банки, то тези пари не са на българскиграждани – т.е. за по-правилното ориентиране в ситуацията трябва да се гледат кредите на гражданите /които са приблизително равни на сумата на депозитите,които пък в огромната си част са на чужденци/. По отношение на дълговете и дефицитите – смешно е да се  говори за 10 млрд. лв. дефицит, дълг и т.н., но трябва ясно да се признае – Да, България има проблеми с управлението на вътрешно фирмената задлъжнялост. Имаме проблеми с източването на социалните системи и като цяло недостиг на финансиране на секторните политики. Най-голямата драма е по отношение на социалния вектор. Всъщност ако ще генерираме дълг за да плащаме пенсии, заплати и по 50 лв. за изборите – по-добре да закриваме цялата държава. Това е губеща стратегия – не само в дългосрочен, но и в краткосрочен план.

По отношение на здравеопазването и образованието. Следва веднъж за винаги да се вземе ясно решение – правим ли качествена реформа в двата сектора или запазваме сега действащите механизми за правене на политика в тези сектори и наблюдаваме развитието на трагедията в перспектива...

По отношение на бизнес климата – една от причините ГЕРБ да бъдат изгонени от власт е, че притискаха и рекетираха бизнеса. В тази връзка, хората просто трябва да бъдат оставени да работят на спокойствие, но не и да се манипулират от разни социолози, икономисти и т.н. –хора, които са на заплата към Мозъчни тръстове на САЩ, Германия, Великобритания. България е много лошо място за инвестиции /от всякакъв вид –вътрешни и чужди/ и трябва активно да се работи в тази посока. Разбира се,инвестиции в сектора на строителството и развлеченията са винаги добре дошли,но като цяло ни трябват инвестиции в сектори, които генерират висока добаване стойност. Тук е хубаво да се замислим и какво правим с производителността на труда и защо сме най-зле от цяла Европа.

Всъщност като става дума за външните потоци от пари, трябва да си кажем ясно в очите – Да, субсидиите на партиите наистина са несправедливо високи, но по-фрапиращи са данните за външното финансиране. 100% от водещите партии в страната получават пари от външни фондации – всички български партии от Германия, а ДПС и Реформаторскияблок от Германия и Турция...

 

 И трябва да си признаем – Да, ние сме Велика нация, която над 1300 години определя историческите процеси на най-стория континент в света – европейския. Ние имаме такива неща, за които другите нации даже не могат да си мечтаят..., но ние сме част от целия пъзел на генералното противопоставяне САЩ – Русия. В това противопоставяне ние трябва да следваме нашите си собствени цели /има много неща, които можем да извлечем от тази криза/, а не да упражняваме политиката на „Йес лейди“ на Меглена Кунева от Реформаторския блок.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: analisisandstability
Категория: Политика
Прочетен: 12327
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930